Gyakori kérdések


SZÁJBETEGSÉGEK

Az ajkamon "kijött" a herpes. Mit kell ilyenkor tenni, mire kell ilyenkor figyelni?

A herpes vírus egy gyermekkori fertőzés után a szervezetben lappang tovább és később időnként valamilyen külső behatásra "belülről" – a saját szervezetből fertőződik, így alakulnak ki a kis hólyagok a bőrön. Ilyen külső behatás a napozás, lázas állapot, felső légúti betegég, testi vagy lelki megterhelés, menstruáció, terhesség, trauma, gyomorrontás, tumor, AIDS stb.

A keletkező hólyagokhoz ne nyúljunk, mert azok felülfertőződését, esetleg a fertőzés átvitelét okozhatjuk más területekre (pl szembe) is. Célszerű ilyenkor különösen odafigyelni étkezéskor az evőeszközök, poharak izolálására.

Habár azonnali gyógyulást nem lehet elérni, de a gyógyulási folyamatot meggyorsítja a fogászatban használt lézeres kezelés!

Fájdalmatlan fehéres elszíneződést vettem észre a számban.
Kell ezzel bármit is tenni?

Igen. Ha ilyet észlel mindenképp fogorvosnak kell látnia. Ne hanyagolja el, ne halogassa a vizsgálatot!

Egy vagy több nagyon érzékeny fekély jelent meg a számban. Mit tegyek?

A szájüreg leggyakoribb fekélyes elváltozásai az afták (aphták).

Ilyenkor jó hatású a Chlorhexidin szájöblítő átmeneti használata.

Célszerű felkeresni a fogorvost, mivel ha nem is lehet azonnali gyógyulást kezeléssel elérni, de lehet a gyógyulási folyamatot lézeres terápiával gyorsítani. Ez könnyebbséget jelent, mivel ezek a fekélyek igen fájdalmasak lehetnek, néha még az étkezésben is akadályozhat.

A fogorvos az aphta kiváltásában esetlegesen szerepet játszó éles szélű fogat, rossz pótlások cseréjét, javítását, rossz fogak ellátását is el tudja végezni.

Az aphtán kívül más betegségek tünete is lehet fekély. Minél előbb fogorvoshoz kell fordulni sokáig fennálló, magától nem gyógyuló fekéllyel!

Mit tegyek, ha fogsort viselek és a nyálkahártyám érzékeny, piros?

Mindenképpen keressen fel fogorvost, és ő a nyálkahártya gyógyulását célzó kezelést fog javasolni Önnek. Fontos a fogsor alapos, rendszeres tisztítása és a meglévő fogak tisztán tartása.