Gyakori kérdések


ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK
SPECIÁLIS TÉMÁK

Milyen problémákat okozhat a szájüregben, ha rendszeresen dohányzom?

A dohányzás a szájüregi rákok előfordulását 15-szörösre növeli. A fogak elszíneződése természetesen ehhez képest egy elhanyagolható következménye a dohányzásnak.

A szájüregen kívüli hatásokról többet lehet talán hallani - tüdőrák, gégerák, hugyhólyagrák, gyomorfekély, gyomorcarcioma, stb.

A dohányzásról való leszokáskor jelentkező nikotinhiány tüneteit csökkentik a gyógyszertárakban kapható nikotintartalmú tapaszok.

Kattog az állkapcsom. Kell ezzel külön foglalkozni?

Kell vele foglalkozni! Ezt a tünetet okozhatja a szabályostól eltérő harapási forma, nem jól beállított harapási magasság fogpótlások estében, éjszakai fogcsikorgatás, foghiány okozta harapássüllyedés stb.

Mindezek a rágóízület károsodását okozhatják, ami későbbi stádiumban fájdalommal járhat. Ez megelőzhető, de időben kell ezt is diagnosztizálni és gyógyítani.

Jó-e az altatásos fogászat?

Egészséges felnőtteknél a fogorvostól való félelem szüli az igényt arra, hogy a tudat kikapcsolásával történjen fogászati beavatkozás.

Azt gondolom, hogy minden fogorvosnak erről kialakult, egyéni véleménye van, így erre a kérdésre nem lehet objektíven válaszolni, nem lehet azt mondani, hogy ez jó-e vagy sem.

Azonban minden orvosi beavatkozásnál fontos felmérnünk a beavatkozás várható hasznát és ehhez mérten a beavatkozásban rejlő kockázatot.

Altatáskor ugyan kikapcsolható a tudat, vagy legalábbis módosítható a tudatállapot, de mégsem elhanyagolható az altatás kockázati tényezője.

A páciens félelmét minimálisra szoríthatjuk illetve teljesen eloszlathatjuk más- kockázatmentes- eszközökkel is.

Szorongásait hatékonyan lehet oldani azzal, ha odafigyelünk rá, mindent elmagyarázunk neki, igazodunk az igényeihez, és mindezt barátságos, szép környezetben, nyugodt, jó légkörben tesszük. Az érzéstelenítők használatával pedig megbízhatóan elérhető a fájdalommentesség altatás nélkül is.

Vagyis a félelem/szorongás csökkentésének vannak egyéb, jóval kockázatmentesebb lehetőségei is.