Hasznos linkek

Gyakori kérdések egy oldalon


PANASZOK, TÜNETEK, SÜRGŐS ESETEK


Nagyon erősen fáj a fogam, mit tegyek, milyen kezelésre számíthatok?

Minél hamarabb forduljon fogorvoshoz!

Ha erős fájdalmat érez, bevehet fájdalomcsillapítót. (AZ ORVOS ELŐÍRÁSA NÉLKÜL AZONBAN SOHA NE VEGYEN BE ANTIBIOTIKUMOT!!!) Tudni kell azonban, hogy a fájdalomcsillapítók nem a kiváltó okot gyógyítják meg, hanem csak a tünetet csillapítják egy időre. Vagyis a kiváltó okot- a szuvas fogat - kezelni kell mindenképp, ha a tünetek meg is szűnnének idővel, akkor is!

Egy fertőzött, elhalt fog kezelés nélkül góc lehet, ahonnan a kórokozók a véráramba kerülve a szájüregtől távoli szerveket fertőzhetik, betegíthetik meg.

A tartós fájdalomcsillapító szedése gyomorpanaszokat okozhat.

Hogy milyen kezelésre számíthat természetesen klinikai vizsgálat nélkül nem állapítható meg és semmiképp nem általánosítható, de az erős fogfájás terápiája többnyire gyökérkezelés, illetve ha nem tartható meg a fog, akkor foghúzás.

Legutóbb erős fogfájásom volt és az orvosom antibiotikumot írt fel nekem. Akkor segített, szedhetek a most panaszt okozó fogamra is?

Nem! Önkényesen ezeket a gyógyszereket fogorvos utasítása nélkül nem szabad szedni!!! Nem szabad összetéveszteni ezeket a gyógyszereket a fájdalomcsillapítókkal! A fájdalomcsillapítókból lehet csak egyet-kettőt szedni, rendszertelenül, ahogy a fájdalom jelentkezik. Azonban az antibiotikumokat, ha így használja, azzal kifejezetten árt magának!

Csak meghatározott esetekben, szigorúan előírt dózisban és ideig szabad ezeket a gyógyszereket szedni!

Erős fogfájás után a fájdalmam megszűnt. Ilyenkor is fontos, hogy utólag felkeressem a fogorvosom?

Igen! Az erős fájdalom a legtöbb esetben a fogbélben lezajló gyulladás illetve a gyulladás továbbterjedésének jele. Ha a tünetek megszűntek, akkor sem gyógyul meg magától a fog, mindenképp ellátásra szorul! Egy fertőzött, elhalt fog kezelés nélkül góc lehet, ahonnan a kórokozók a véráramba kerülve a szájüregtől távoli szerveket fertőzhetik, betegíthetik meg.

Bedagadt az arcom! Mit tegyek?

A hirtelen bedagadt, megduzzadt arc egy szuvas, elhalt fog körüli gyulladásának jele. Mindenképp forduljon minél hamarabb fogorvoshoz! Addig is a tünetek kezelése szükséges, fájdalomcsillapítás. Érdemes figyelni van-e láza.

Érzékeny a fogam, mi lehet vele a baj?

Az érzékenységet több dolog is okozhatja.

Okozhatja például a fogszuvasodás, de lehet a fognyakról visszahúzódtt íny miatt szabadon maradt fognyak reakciója is a kiváltó ok. Okozhat a fog mellett kialakult tasakban zajló gyulladás is bizonytalan fájdalmat. Még nem gyökérkezelt, de elhalt fog is okozhatja az érzékenységet. Fontos, hogy mindenképp kerüljön ellátásra.

Kellemetlen a leheletem, mi okozhatja, mit tehetek ellene?

A kellemetlen leheletnek sok-sok oka lehet.

Az okok között szerepelhet a nem megfelelően tisztán tartott száj, a szájban lévő szuvas fogak, fogágybetegség, a száj bakteriális betegségei, fül-orr gégészeti betegségek, gyomor-bél betegségek, különböző gyógyszerek szedése, psyches betegségek, tüdő-, vese-, cukorbetegség stb.

E tünet jelentkezésekor mindenképpen forduljon fogorvoshoz, aki segít Önnek a helyes fogmosási technika elsajátításában, illetve az ellátásra szoruló fogak kezelését elvégzi.

Ezután a megtanult fogmosási, fogtisztítási technikát kitartóan, alaposan kell végezni.

Szükség lehet átmenetileg gyulladáscsökkentő szájvíz vagy speciálisan szájüregre kifejlesztett probiotikum használatára is.

Ezzel az esetek nagy részében a tünetek megszűnnek.

Ha a tünet továbbra is fennállna, akkor további orvosi kivizsgálásra van szükség.

Letörött a fogam, mit tegyek, miért törhetett le?

Törés leggyakrabban korábban gyökérkezelt fogaknál fordul elő. Gyökérkezelés után ezért végleges megoldásként célszerű a fogakat a töréstől előre megvédeni egy amalgám töméssel való felépítéssel, csappal és koronával vagy betéttel.

Ha ez nem történt meg korábban, gyakran következik be a törés. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy milyen a törési vonal.

Szerencsés esetben, a törés után még lehet betéttel, vagy koronával ellátni a fogat a hiányzó részek pótlása és az újabb töréstől való védelem céljából. Egyes esetekben azonban a törés iránya olyan, hogy a fogat már nem lehet megmenteni.

Nagy erő hatására ép vagy nagy töméssel ellátott fogak is letörhetnek.

Gyakori a törés olyankor is, ha egy tömött fog mellett másodlagos szuvasodás alakul ki, ami nagy mértékű, ilyenkor a tömés alátámasztatlan, erő hatására könnyen letörik.

Ezeket is a letört darab méretétől függően lehet töméssel, betéttel vagy koronával ellátni.

Elszíneződött az egyik fogam, mi okozhatja ezt?

Egyetlen fog elszíneződése többnyire gyökérkezelt fogaknál fordul elő, vagy még nem gyökérkezelt, de korábban elhalt fogaknál.

Az emiatt erősen elszíneződött fogak fehérítésére is lehetőség van és nagyon szép eredményeket lehet vele elérni!

Elszíneződtek a fogaim, mit lehet tenni?

Az elszíneződést az erős színezéktartalmú tápanyagok fogyasztása okozza, amiből a színezékanyag a fogba diffundál és lerakódik oda.

Ilyenek a kávé, tea, minden erősen színezett üdítő, de ilyen hatású a dohányzás és egyes szájöblítők tartós használata is.

A fogfehérítési eljárások ezt a problémát jó eredménnyel javítani tudják!

A fogfehérítőkben lévő hatóanyag a fogzománcba diffundál és oxidációval elszínteleníti ezeket a színezékanyagokat. Azonban a fogfehérítés tartós sikeressége a továbbiakban fogyasztott színezéktartalmú ételek/italok mennyiségétől illetve a dohányzás mértékétől / a leszokás sikerességétől függ! (Ez utóbbiról való leszokás elsődleges indikációja természetesen nem a szép fehéren csillogó fogak- bár ez is igaz- hanem az egészség megőrzése!)

Baleset következtében kiesett a fogam, mit tegyek?

A kiesett fogat lehetőség szerint azonnal vissza kell helyezni a fog helyén maradt üregbe! Ha ez nem lehetséges akkor a szennyezett fogat langyos vízzel le kell öblíteni és a szájba helyezni a fogív és a pofa közé vagy egy pohár vízbe tenni! Nagyon fontos, hogy a fogat ne hagyjuk kiszáradni! A fog gyökerét lehetőleg ne érintsük! És MINÉL ELŐBB forduljunk fogorvoshoz.


SZÁJHIGIÉNE, FOGÁGYBETEGSÉGEK


Miért fontos a helyes fogmosási technika?

Ha nem megfelelően tisztítjuk fogainkat, a fogakon maradó lepedék és a benne lévő baktériumtömeg egyrészt fogszuvasodást, másrészt az ínyszél közelében a fognyakakon maradó lepedék az ínyben gyulladást okoz!

Azt mindenki tudja, hogy a szuvas fogakat be kell tömetni, el kell őket látni. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy az ínygyulladás milyen következményekkel jár.

Kezdeti stádiumban a helyes fogmosási technikákkal még visszafordítható az ínygyulladás! Később azonban a fognyakról az íny a gyulladás következtében visszahúzódhat, a fogak mellett mély, otthoni technikákkal tisztíthatatlan tasakok keletkeznek. Pusztulnak azok a szövetek amik a fog rögzítésében vesznek részt, a gyulladás a csontra is ráterjedve a fogak elvándorlását, mozgathatóságának növekedését, később elvesztését okozhatja.

Ezért elsődleges mindkét betegség szempontjából a megelőzés!

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Legalább három percig tartson a fogmosás! A mosás terjedjen ki minden fog minden felszínére, beleértve a problémás, nehezen elérhető felszíneket is. Fogról-fogra haladjunk! A fogkefét körkörösen mozgatva mossuk meg a rágófelszíneket, figyelve, hogy a barázdarendszer minden részét alaposan megtisztítsuk!

Ezután a belső és külső felszínek következnek! Ilyenkor a fogkefét a fog és az íny találkozására helyezzük úgy, hogy a sörték egy része az ínyen van. A sörték oldalait az ínyhez nyomjuk és a fogkefét a fog rágófelszíne felé egy csuklómozgással forgatjuk el. (Vagyis a felső fogaknál lefelé, az alsó fogaknál felfelé söprögetünk.) Ezt egy területen 5-8 alkalommal ismételjük meg, majd haladjunk tovább milliméterről-milliméterre a fogak külső és belső felszínén is!

Ha fogívvel párhuzamos sikáló (előre-hátra) mozgást végzünk, elkoptathatjuk az összes fognyakat kívülről! Kerüljük a kemény szőrű fogkefét és az erősen szemcsés súroló hatású fogkrémet.

Ha Önnek ínygyulladása van, ettől a technikától átmenetileg jobban vérezhet az íny, amitől nem szabad megijedni, az ínygyulladás csak úgy fog meggyógyulni, ha az ínyszél menti területekről a baktériumokat eltávolítja rendszeresen. Ez a vérzés körülbelül egy hét alatt rendeződni fog.

Milyen gyakran kell fogat mosni?

Minden étkezés után, és édesség fogyasztása után is szükség van egy alapos fogmosásra.

Ha nincs erre lehetőség, reggel-este mindenképp. (Bár az ebéd utáni fogmosás minden munkahelyen, iskolában megvalósítható kell legyen.)

Milyen fogkefét használjak?

Olyan fogkefét válasszunk, mellyel minden fogfelületet el tudunk érni és megtisztítani. Ezért kis fejű fogkefét válasszunk! (Nagy fejű fogkefével nem lehet a hátsó fogakhoz kellően hozzáférni.)

Közepes keménységű fogkefét használjunk! Ne legyen túlzottan sűrű vagy túl ritkás a sörték elhelyezkedése.

Lényeges, hogy kényelmesen meg tudom-e fogni, ragadni a nyelét.

A sörték manapság használatos különböző rafinált formákban való elhelyezése (cikk-cakk, elöl magasított sörték, keresztben elhelyezett sörték) nem növeli a tisztító hatást, sokkal fontosabb a jó fogmosási technika alkalmazása.

Milyen fogkrémet használjak?

A ma forgalomban levő fogkrémek a fogszuvasodás megelőzése szempontjából optimális mennyiségű fluoridot tartalmazzák, vagyis ha ezeket használva jó fogmosási technikát alkalmazunk, akkor a fogszuvasodás és fogágybetegégek előfordulása jelentősen csökkenthető. Vagyis a fogmosási technika sokkal lényegesebb kérdés, mint az, hogy melyik fogkrémet válasszuk.

A választásban itt is inkább praktikussági szempontok vesznek részt. Melyik az a fogkrém, amellyel szívesen mos fogat, az íze, a habosodás mértéke alapján?

Nem jó nagy szemcseméretű abrazív anyagtartalmú fogkrémeket használni, mivel ezek erősen súroló hatásúak, a kevésbé ellenálló fognyakakat elkoptatja! Ezek többnyire a magukat fogfehérítő hatású fogkrémeknek nevező termékekre igazak.

Kisgyereknek nem szabad felnőtt fogkrémmel fogat mosnia, mivel az abban levő fluorid koncentráció túl magas, nem véletlenül készül nekik külön fogkrém!

Jó-e az elektromos fogkefe?

Az elektromos fogkefe: hasznos! Nem állíthatjuk, hogy jobb tisztító hatású, mint a hagyományos fogkefével végzett alapos fogmosás, de vannak előnyös oldalai.

Ilyen a kicsi fej, amivel könnyebb beférni a hátsó fogakhoz és minden oldalról alaposan megtisztítani.

DE! Nagy veszélye, hogy használója könnyen úgy érezheti, "az elektromos fogkefe mindent megcsinál helyette. Úgyis forog magától, neki nem is kell semmit tennie". Ilyen gondolatmenettel könnyen leredukálódhat (helytelenül) a fogmosási időtartam egy-két mozdulatra csupán.

Vagyis ezt is helyesen kell használni, MINDEN felszínt meg kell vele mosni, kellő ideig, kellő alapossággal!

Jó-e a szájzuhany?

Jó kiegészítő lehet a szájtus vagy szájzuhany a jó szájhigiene fenntartásának, de nem alkalmas önállóan erre. Nem helyettesíti a tökéletes fogmosási technikát fogkefével és a kiegészítő eljárásokat sem (pl. fogselyem, fogköztisztító fogkefe használata)

Ezen kívül nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a használat módjával! A vízsugarat a fogra merőlegesen kell irányítani, nem nagy nyomással! Ha a fogtengellyel párhuzamosan tartjuk fájdalmat okozhat, a baktériumokat a szövetekbe préselheti, ez tályogot is eredményezhet.

Önmagában a lepedék és a táplálékmaradékok eltávolítására NEM alkalmas!

Milyen gyakran cseréljem a fogkefémet?

Három havonta, vagy még hamarabb, ha a fogkefénk 3 hónapnál korábban elkopott, a sörtéi szétállóak, vagy az ínyünket sérti.

Mire jó a fogselyem?

Fogselyemmel azokról a fogfelszínekről távolíthatjuk el a lepedéket, amik a fogkefe sörtéivel nem elérhetőek, vagyis a szűk fogközökből.

Ha ezekről a felszínekről nem távolítanánk el a lepedéket, ott fogszuvasodás és ínygyulladás, fogágybetegség alakulna ki.

Ennek használatát könnyebb gyakorlatban megtanulni és ehhez egy fogorvos vagy dentálhigiénikus segítségét kérni.

Hasznos-e a fogpiszkáló használata?

Használata egyszerűbb talán, mint a fogselyemé, azonban van néhány hátrányos tulajdonsága, ami miatt a fogselyemmel szemben ennek használatát nem ajánljuk!

A fogközökben maradt lepedékeltávolítást a fogak külső oldalán valamelyest el lehet vele végezni, de a belső oldalakon egyáltalán nem, ezen kívül könnyen felrostozódik, törik, amivel sérüléseket okozhat a nyálkahártyán!

Akinek a fogközeit még az íny kitölti, annak határozottan NEM SZABAD használni!

Jók-e a fogköztisztító fogkefék?

Jók. Elsősorban a szélesen megnyílt fogközök tisztítására használjuk. Azok a felszínek is tisztíthatók vele, amik homorúak, ezért fogselyemmel tisztíthatatlanok. Hidak, részleges fogsorok, fogszabályzó készülékek tisztítására is használhatóak.

Számos fajtája van forgalomban, mi leginkább a kisebb, kézbe fogható fajtát javasoljuk, mert jóval könnyebb vele bánni, mint a nyeles változatokkal. Ki kell választani az adott szájba való legjobb meretű fogköztisztító fogkefét, amihez első alkalommal célszerű egy sorozat megvásárlása és utána már beszerezhető a megfelelő méretű fogköztisztító.

Kaphatóak illatszerboltokban (DM, Rossmann, Müller), gyógyszertárakban, interneten.

Nálunk is megrendelhetőek.

Van ahol a fogaim közé rendszeresen ételdarab szorul. Mit tehetek ellene, mi okozhatja?

Ezekre a fogközökre még jobban oda kell figyelnie a fogtisztítás során! Attól függően, hogy milyen széles a fogköz (mekkora a hely a két fog között) vagy fogselymet (ha kicsi a hely) vagy fogköztisztító fogkefét (ha nagyobb) kell használjon. Ezeknek a technikáknak az elsajátításában a fogorvos tud segíteni.

A helyes fogtisztításon kívül fontos, hogy ezzel a panaszával fogorvoshoz forduljon, mivel ennek több oka is lehet és egy részük ellátást igényel.

Okozhatja például az ételbeékelődést fogszuvasodás, ilyenkor a foga(ka)t be kell tömni. HA már tömöttek okozhatja az, hogy a tömés alakjából adódóan nem érintkeznek kellően szorosan az egymás mellett lévő fogak. Ezt is lehet korrigálni.

Illetve lehet, hogy a fogak jól érintkeznek, de az ínysorvadás olyan mértékű, hogy a normálisan ínnyel kitöltött fogköz "üres", nem tölti ki az egészséges ínyszövet. Ilyenkor az íny állapotának rendszeres ellenőrzésében és kezelésében illetve a speciális fogköztisztító technikák megtanításában tud Önnek segíteni a fogorvos.

Öklendezem, hányingerem van a fogmosástól. Mit tehetek?

Aki hányingerre hajlamos, annak ajánlatos kis fejű fogkefét választani, akár ez lehet gyerek fogkefe is. Ezen kívül jók ilyen esetben is az elektromos fogkefék, mivel azoknak is kicsi feje van.

Nagyon fontos a hátsó területek tisztán tartása is, ezért nem szabad abba belenyugodni, hogy "de hát én nem tudok ott fogat mosni, mert hányingerem van!", Hanem meg kell találni a helyes módszert és eszközt hozzá!

Fogmosáskor vérzik az ínyem. Mit tegyek? Miért vérzik?

Az ínyvérzés a gyulladás jele.

Ezt kezelni kell. Forduljon minél hamarabb fogorvoshoz!

Sokan ha vérzik az ínyük, sokkal kevésbé alaposan mossák a fogukat, hogy ne vérezzen, ne fájjon.

Ez nem helyes!

Az érzékenység és az ínyvérzés ellenére alaposan kell végezni a fogmosást, mert az egyetlen módja a gyulladás megszüntetésének, ha a kiváltó okot szüntetjük meg. A kiváltó ok pedig az ínyszél mentén lévő baktériumokban gazdag lepedék.

Honnan tudom, hogy nekem ínygyulladásom van-e?

A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb módszer az, ha ennek diagnosztizálását a fogorvosra bízza.

Mégis van egy-két otthon is tapasztalható és könnyen felismerhető jele az ínygyulladásnak.

Ilyenkor az íny piros, esetleg duzzadtabb, érzékeny, fogmosáskor vérzik (!) esetleg kellemetlen szájszagot tapasztalhat.

Fontos az ínygyulladás kezelése minél koraibb stádiumban, mert ekkor még visszafordítható.

Kellemetlen a leheletem. Mit tehetek ellene?

A kellemetlen leheletnek sok-sok oka lehet.

Az okok között szerepelhet a nem megfelelően tisztán tartott száj, a szájban lévő szuvas fogak, fogágybetegség, a száj bakteriális betegségei, fül-orr gégészeti betegségek, gyomor-bél betegségek, különböző gyógyszerek szedése, psyches betegségek, tüdő-, vese-, cukorbetegség stb.

E tünet jelentkezésekor mindenképpen forduljon fogorvoshoz, aki segít Önnek a helyes fogmosási technika elsajátításában, illetve az ellátásra szoruló fogak kezelését elvégzi.

Ezután a megtanult fogmosási technikát kitartóan, alaposan kell végezni.

Ezzel az esetek nagy részében a tünetek megszűnnek.

Ha a tünet továbbra is fennállna, akkor további orvosi kivizsgálásra van szükség.

Mi az a fogkő?

A fogkő a fog felszínéhez erősen tapadó lepedékből meszesedés során keletkező, fogmosással vagy egyéb otthoni fogtisztító eljárással el nem távolítható felrakódás.

A fogkő tele van baktériumokkal, az ínyszélben gyulladást vált ki, ami az íny szövetét károsítja.

Kezdeti stádiumban a helyes fogmosási technikákkal még visszafordítható az ínygyulladás! Később azonban a fognyakról az íny a gyulladás következtében visszahúzódhat, a fogak mellett mély, otthoni technikákkal tisztíthatatlan tasakok keletkeznek. Pusztulnak azok a szövetek, amik a fog rögzítésében vesznek részt, a gyulladás a csontra is ráterjedve a fogak elvándorlását, mozgathatóságát, később elvesztését okozhatja.

Ezért fontos a megelőzés!

Miért kell a fogkövet eltávolítani?

A fogkő tele van baktériumokkal, az ínyszélben gyulladást vált ki, ami az íny szövetét károsítja.

Kezdeti stádiumban a helyes fogmosási technikákkal még visszafordítható az ínygyulladás! Később azonban a fognyakról az íny a gyulladás következtében visszahúzódhat, a fogak mellett mély, otthoni technikákkal tisztíthatatlan tasakok keletkeznek. Pusztulnak azok a szövetek, amik a fog rögzítésében vesznek részt, a gyulladás a csontra is ráterjedve a fogak elvándorlását, mozgathatóságát, később elvesztését okozhatja.

Ezért fontos a megelőzés!

Hogyan lehet leszedni a fogkövet?

A fogak koronai részén lévő fogkövet egy speciális berendezéssel lehet eltávolítani. Ezeknek a berendezéseknek egyik fajtája az ultrahangos depurátor, amely vibrációt végez vízhűtés alkalmazása mellett és kimozdítja a fogkövet. Az ultrahang hatására apró vízbuborékok keletkeznek, melyek hirtelen összeesése hozzájárul a tisztító hatáshoz.

Az íny alatt lévő fogkövet pedig rendszerint kézi eszközökkel távolítjuk el.

Nem roncsolódik fogkőeltávolításkor a fogfelszín?

Nem, kizárólag a fogfelszínekre lerakódó fogköveket távolítják, mozdítják le ezek a berendezések.

Mit tegyek a fogkő kialakulása ellen?

A fogkövet otthoni eszközökkel már nem lehet eltávolítani, tehát nagyon fontos, hogy a fogorvos rendszeresen azt eltávolítsa.

Ezután az újra kialakulást lassítja, ha Ön tökéletes fogmosási technikával mossa fogait és használja azokat a kiegészítő fogtisztító eljárásokat (fogselyem, fogköztisztító fogkefe), melyeket fogorvosa ajánlott Önnek.

Mit jelent az, hogy fogágybetegség?

A fogat tartó szövetek: az íny, a rögzítő rostok és a körülötte lévő csont. Ezek egészsége függ attól, hogyan gondozzuk fogainkat, különös tekintettel az ínnyel szomszédos területre. Ha itt tartósan baktériumok rakódnak le és nem távolítjuk el fogmosáskor, akkor ott kezdetben ínygyulladás, majd a tartószövetek kiterjedtebb gyulladása és pusztulása történik.

Ez hosszabb idő után a fog meglazulásához vezet.


FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK
(TÖMÉSEK, GYÖKÉRKEZELÉSEK, BETÉTEK)


Milyen anyagból készülnek a tömések?

A tömések általában esztétikus, fehér színű, kompozit anyagból készülnek.

Megbízható széli zárást biztosítanak, remekül polírozható, kidolgozható tömőanyagok, esztétikában és rugalmasságban is ideális mind az első fogak ellátásában, mind a hátsó rágófogaknál.

Mi az a betét? Mikor kell ilyet készíteni?

A betét a töméshez hasonlóan a fog hiányzó részeit pótolja, de esztétikailag és funkcionálisan magasabb értékű a töméseknél, tartósabb és pontosabb zárású annál. Elkészítéséhez két alkalom szükséges a tömésekkel ellentétben, ezen kívül költségesebb is a töméseknél.

Akkor készítünk betétet, ha a fog szöveteiből nagy rész károsodott és hiányzik, és/vagy a gyökérkezelt fogak törését akarjuk megakadályozni. Ezen kívül készíthetünk betétet, ha a károsodott/hiányzó szövet mérete nem nagy, de a betét tartóssága, esztétikája, pontosabb zárása miatt a páciens ezt igényli.

A betétek anyaga sokféle lehet és azt az egyéni elvárások és igények szerint kell kiválasztani.

Milyen anyagból készülhet egy betét?

Készülhet a betét esztétikus kerámia vagy kerámiához hasonló anyagokból. Ennek nagy előnye, hogy beragasztás után gyönyörűen helyreállítja a fog esztétikáját.

Ezen kívül készülhet aranyból, ami színben ugyan nem hasonlít a foghoz, vagyis esztétikájában elmarad egy esztétikus betétektől, azonban mégis igen kedvelt anyag, mivel nagyon pontos, bakteriosztatikus/baktériumtaszító tulajdonságú, illetve szobahőmérsékleten is rákenhető, rápolírozható a fog széleire, vagyis nagyon pontos zárást ad. Hátránya a jóval magasabb ára.

Miért kell gyökérkezelni egy fogat?

A fog belsejében lévő fogbélkamra és a gyökerekben lévő gyökércsatorna rendszer miután már élő szövet (keringés, beidegzés) nincsen benne, egy olyan "holt tér" a szervezetben, amibe a baktériumok bejuthatnak, de onnan őket kipusztítani nem lennénk képesek, mivel oda a keringés hiánya miatt gyógyszert eljuttatni nem tudunk.

A gyökérkezelés ennek a holt térnek a megszüntetését célozza egy hermetikusan záró, megfelelő hosszúságú gyökértöméssel.

Mi az a gyökérkezelés/gyökértömés?

Gyökérkezelés során a foggyökér belsejében lévő szűk, szabálytalan alakú gyökércsatornákat fel kell tágítanunk egyenletes falú, egyenletesen táguló és kellőképp tágasra ahhoz, hogy egy rugalmas anyag bevitelével a gyökércsatorna teljes hosszát hermetikusan lezárhassuk. A tágítás közben a fertőzött rétegeket eltávolítjuk, közben többször fertőtlenítővel átöblítjük, ultrahanggal aktiváljuk és bejuttatjuk a kisebb oldalcsatornákba is, a benne levő baktériumtömeg minimalizálására törekedve.

Mi az a gyökérkezelés/gyökértömés?

Gyökérkezelés során a foggyökér belsejében lévő szűk, szabálytalan alakú gyökércsatornákat fel kell tágítanunk egyenletes falú, egyenletesen táguló és kellőképp tágasra ahhoz, hogy egy rugalmas anyag bevitelével a gyökércsatorna teljes hosszát hermetikusan lezárhassuk. A tágítás közben a fertőzött rétegeket eltávolítjuk, közben többször fertőtlenítővel átöblítjük, ultrahanggal aktiváljuk és bejuttatjuk a kisebb oldalcsatornákba is, a benne levő baktériumtömeg minimalizálására törekedve.

Nagyon mély szuvasodás esetén minden esetben szükség van-e gyökérkezelésre?

Nem minden esetben van rá szükség. Minden esetben gondos vizsgálatot követően a lehető legkisebb beavatkozást végezzük, amire már szükség van. Ha a fog belsejében lévő szövetek irritációja, kezdődő gyulladásos reakciója még visszafordítható fázisban van, akkor még megtarthatóak a fog belsejében lévő szövetek és speciális gyógyszeres tömés alkalmazásával gyógyulásra serkentjük az esetlegesen sérült szöveteket, gyökérkezelés nélkül.


FOGPÓTLÁS


Miért kell pótoltatni, ha hiányzik egy/több fogam?

Mindenkinél elsődleges szempont az esztétika, a jó megjelenés. Ez nélkülözhetetlen az élet minden területén.

De más oka is van, amiért pótoltatni kell a hiányzó fogakat!

Már egyetlen hiányzó fog esetén is csökken a rágóképesség.

Ha ez olyan mértéket ér el, hogy a táplálékot nem eléggé vagy egyáltalán nem tudja felaprítani fogaival, gyomor és emésztőszervi betegségek alakulhatnak ki.

A foghiány miatt a teljes fogazat egysége megbomlik, nem egyenletesen oszlik el a fogakat érő erőhatás, emiatt a többi fog túlterhelődik.

A foghiány melletti fogak a hiány felé dőlnek, a szemközti fog kiemelkedik. Ez szintén a fogak túlterheléséhez vezet, kedvezőtlen irányú erők érik őket, ami terheli a fogágy szöveteit.

Ez hosszútávon fogágybetegségek kialakulását okozza. Kedvezőtlen harapási forma alakul ki, ami idővel károsítja a rágóízületet is.

Foghiányom van, mik az alternatívák?

Ez egy túlságosan összetett kérdés ahhoz, hogy írásban, a konkrét eset ismerete nélkül meg lehessen válaszolni, azonban egy pár alapelvet azért el lehet mondani, ami rávilágít a fogpótlások sokféleségére és e témában elért fejlődésre.

Egyetlen fog hiánya esetén régen az egyetlen alternatíva talán a foghiány melletti fogak lecsiszolása és híd készítése volt.

Ma ezen kívül léteznek egészen új technikák is. Az egyik ilyen lehetőség a fogbeültetés.

Ezen kívül készíthetünk olyan hidat, amelyeknél a foghiány melletti fogakat nem csiszoljuk le körbe, hanem annak külső, látható felszíne megmarad és ez biztosítja a saját fog természetes szépségét és a fogon támaszkodva, abban csak egy kisebb résszel rögzül. Tömött fogak esetén ilyenkor kevesebb fogszövetet kell feláldozni hozzá.

Minél nagyobb a foghiány, annál több fog bevonásával történik a pótlás elkészítése.

Ha már nincsen elegendő megmaradt fog, vagy a fogak elhelyezkedése kedvezőtlen, újra szóba kerül a fogbeültetés lehetősége vagy kivehető fogsort készítünk. A fogsoroknak is több fajtája van, az elhorgonyzás ma már nem feltétlenül látható, esztétikailag kedvező megoldás is létezik!

Mi változik az életemben, ha kivehető fogsort kapok?

A kivehető fogsoroknak a rögzített (korona, híd) pótlásokhoz képest nagyobb kiterjedése okozza, hogy megszokása időbe kerül, még akkor is, ha nem az első fogsorról van szó, mivel minden egyes fogsor más.

Az új fogsorral újra meg kell tanulni rágni, beszélni. Ez kedvezőtlen esetben 1-2 hónapot is igénybe vehet.

Az első protézisviselőnek kezdetben nagyobb a nyáltermelése, első viselés során az új fogsor feltörheti, ami fájdalmat okoz. Fontos ilyenkor fogorvoshoz fordulni, mert ezen lehet segíteni!

A kezdeti időkben jó szolgálatot tehetnek a protézisragasztók a megszokási idő lerövidítése érdekében.

Nagyon fontos a fogsorok helyes és rendszeres tisztítása, amit a fogsor elkészítésekor megtanítunk Önnek! Ennek elhanyagolása esetén gyakoriak a száj gombás fertőzései.

Ma már nem kell éjszaka a fogsort beáztatni, mint régen, éjszaka is nyugodtan hordható.

Esztétikailag fontos előrelépés, hogy a maradék fogak és a fogsor egymáshoz való rögzítése megoldható a külső szemlélő számára láthatatlan, esztétikus eszközökkel, vagyis ma már nem akadályozza a természetes széles mosolyt a fogsorviselés!

Milyen anyagból van a korona/híd, ami a szájamba kerül?

A legtöbb ma Magyarországon készült kerámia leplezésű korona nikkel-króm ötvözet, ami tartalmaz még más elemeket is. Az egyre gyakoribb nikkelallergia miatt forgalomba hoztak nikkelmentes ötvözeteket is.

Jóval pontosabban önthető ötvözetek az aranyötvözetek, amik szintén leplezhetőek kerámiával, vagyis színük, formájuk, fénytörési tulajdonságaik a saját fogak esztétikájához hasonlóak. Ezekre sajnos kisebb az igény nálunk, pedig a minőségi különbség miatt ennek nagy előnye van.

Ezen kívül léteznek olyan koronák, amelyek nem tartalmaznak egyáltalán fémvázat. Ezen anyagok tárháza folyamatosan bővül és a kiváló esztétikum elérését szolgálják. Ilyen anyagok például: speciális keménységű, szilárdságú és rugalmasságú kerámiák, hibrid anyagok, cirkónium vázra égetett kerámia pótlások.

Mit jelent az, hogy esztétikus fogászat?

Az esztétikus fogászat olyan eljárások gyűjtőfogalma, amelyek a kiváló esztétikát, a lehető legtermészetesebb mosoly elérését célozzák.

Ide tartoznak a ma használt legkorszerűbb fogszínű kompozíciós tömőanyagok, fémmentes rögzített pótlások, kerámiahéjak, ezen kívül a fogfehérítési eljárások is.

Mit jelent az, hogy fémmentes korona? Mi ennek az előnye?

A fémes anyagok jellegzetes szürkés, ezüstös, sárgás esetleg néhol áttűnő színét lehet azzal kiküszöbölni, ha a korona nem tartalmaz egyáltalán fémet. Ezek segítségével elérhető a tökéletes esztétikum!

Ezeknek az anyagoknak igen széles és bő tárháza van, költségben azonban a hagyományos fémkerámia koronák fölé emelkednek.

Ezen anyagok sora egyre bővül és mind a kiemelkedően jó esztétikát célozza.

Mit jelent a fogbeültetés? Mik ennek az előnyei?

A fogA fogbeültetés a foghiány pótlásának olyan alternatív megoldása, amikor a csontba szájsebész által behelyezett implantátumra a megfelelő gyógyulási idő letelte után készül a fogpótlás.

Előnye:

  • segítségével egyes foghiányok pótlása megoldható ép foganyag feláldozása nélkül
  • olyan esetekben amikor egyébként csak kivehető fogsorral tudnánk a hiányt pótolni, lehetőséget ad rögzített (híd) pótlás elkészítésére.


FOGFEHÉRÍTÉS, ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT


Nem merek mosolyogni, mert elszíneződtek a fogaim. Visszaállítható még fogaim eredeti szép színe?

Igen! A ma használt fogfehérítési eljárásokkal már nagyon szép eredmények érhetők el!

Az elszíneződést az erős színezéktartalmú tápanyagok fogyasztása okozza, amiből a színezékanyag a fogba diffundál és lerakódik oda.

Ilyenek a kávé, tea, minden erősen színezett üdítő, de ilyen hatású a dohányzás és egyes szájöblítők tartós használata is.

A fogfehérítők hatóanyaga a fogzománcba diffundál és oxidációval elszínteleníti ezeket a színezékanyagokat. Azonban a fogfehérítés tartós sikeressége a továbbiakban fogyasztott színezéktartalmú ételek/italok mennyiségétől illetve a dohányzás mértékétől / a leszokás sikerességétől függ! (Ez utóbbiról való leszokás elsődleges indikációja természetesen nem a szép fehéren csillogó fogak – bár ez is igaz – hanem az egészség megőrzése!)

A fogfehérítési eljárások tehát ezt a problémát jó eredménnyel javítani tudják!

Nem károsítja a fogaimat a fogfehérítés?

Nem.

A fogfehérítők a fogak lassú és csekély zománcon keresztüli anyagcseréjét használják ki, melynek során a fogfehérítő anyag (karbamid-peroxid) a fog szöveteibe diffundál és az ott található színezékeket oxidációval színteleníti, melyek az ételekkel, italokkal (tea, kávé, cola), dohányzással kerülnek a fogszövetekbe.

Fogakra kifejtett káros hatása mindmáig nem ismert.

Azonban nagyon fontos (mint minden más fogászati anyagnál) a kezelési utasítások pontos betartása! Vagyis hiúságból vagy más okból nem szabad a kezelést túlzásba vinni.

A kezelést évekkel később kockázatmentesen lehet megismételni, amikorra a pigmentek újra lerakódtak a fogban.

Az egyik fogam jobban elszíneződött, mint a többi? Ezen is lehet segíteni?

Gyakran előfordul, hogy a gyökérkezelt fogak elszíneződnek. Ilyenkor egy-egy fogat külön is lehet fehéríteni szép eredménnyel.

Nem károsítja a fogamat, ha fogékszert tetetek fel? Le lehet később a fog sérülése nélkül szedni?

A ragasztás során a fog nem károsodik, a fog szövetéből a ragasztás előtt nem kell anyagot elvenni.

A fogékszereket olyan speciális rögzítőeljárással tesszük a saját fogak felszínére, melyek alkalmasak arra, hogy a fog károsítása nélkül eltávolíthatóak legyenek bármikor.

Miben különbözik egy fémmentes korona egy fémkerámia koronától?

Esztétikailag kedvezőbb hatás érhető el, amikor a foghoz hasonló kerámia leplezés nem egy fém vázra kerül rá, hanem teljes egészében kerámia vagy ezzel rokon anyagokból készül. Egyes páciensek számára fémallergia miatt fontos lehet egyes fémek alkalmazásának elkerülése szájban. Erre is remek alternatíva lehet a fémmentes fogpótlás.Esztétikailag kedvezőbb hatás érhető el, amikor a foghoz hasonló kerámia leplezés nem egy fém vázra kerül rá, hanem teljes egészében kerámia vagy ezzel rokon anyagokból készül. Egyes páciensek számára fémallergia miatt fontos lehet egyes fémek alkalmazásának elkerülése szájban. Erre is remek alternatíva lehet a fémmentes fogpótlás.  

Lehet-e egy fogsor esztétikus?

Fogsorok esetén is van rá lehetőség, hogy az átlagoshoz képest szebb vagy kényelmesebb lehessen. (Például ha a fogsor a maradék fogakra nem látható módon, hanem rejtetten kapaszkodik.)

Kényelmesebb megoldás lehet, ha a fogsor anyaga egy rugalmasabb, speciális Valplast anyagból készül, itt a kapaszkodás módja, szintén észrevétlenebb.


SZÁJBETEGSÉGEK


Az ajkamon "kijött" a herpes. Mit kell ilyenkor tenni, mire kell ilyenkor figyelni?

A herpes vírus egy gyermekkori fertőzés után a szervezetben lappang tovább és később időnként valamilyen külső behatásra "belülről" – a saját szervezetből fertőződik, így alakulnak ki a kis hólyagok a bőrön. Ilyen külső behatás a napozás, lázas állapot, felső légúti betegég, testi vagy lelki megterhelés, menstruáció, terhesség, trauma, gyomorrontás, tumor, AIDS stb.

A keletkező hólyagokhoz ne nyúljunk, mert azok felülfertőződését, esetleg a fertőzés átvitelét okozhatjuk más területekre (pl szembe) is. Célszerű ilyenkor különösen odafigyelni étkezéskor az evőeszközök, poharak izolálására.

Habár azonnali gyógyulást nem lehet elérni, de a gyógyulási folyamatot meggyorsítja a fogászatban használt lézeres kezelés!

Fájdalmatlan fehéres elszíneződést vettem észre a számban. Kell ezzel bármit is tenni?

Igen. Ha ilyet észlel mindenképp fogorvosnak kell látnia. Ne hanyagolja el, ne halogassa a vizsgálatot!

Egy vagy több nagyon érzékeny fekély jelent meg a számban. Mit tegyek?

A szájüreg leggyakoribb fekélyes elváltozásai az afták (aphták).

Ilyenkor jó hatású a Chlorhexidin szájöblítő átmeneti használata.

Célszerű felkeresni a fogorvost, mivel ha nem is lehet azonnali gyógyulást kezeléssel elérni, de lehet a gyógyulási folyamatot lézeres terápiával gyorsítani. Ez könnyebbséget jelent, mivel ezek a fekélyek igen fájdalmasak lehetnek, néha még az étkezésben is akadályozhat.

A fogorvos az aphta kiváltásában esetlegesen szerepet játszó éles szélű fogat, rossz pótlások cseréjét, javítását, rossz fogak ellátását is el tudja végezni.

Az aphtán kívül más betegségek tünete is lehet fekély. Minél előbb fogorvoshoz kell fordulni sokáig fennálló, magától nem gyógyuló fekéllyel!

Mit tegyek, ha fogsort viselek és a nyálkahártyám érzékeny, piros?

Mindenképpen keressen fel fogorvost, és ő a nyálkahártya gyógyulását célzó kezelést fog javasolni Önnek. Fontos a fogsor alapos, rendszeres tisztítása és a meglévő fogak tisztán tartása. 


MEGELŐZÉS


Mit tehetek, hogy a fogaim minél jobb állapotban legyenek?

Ahhoz, hogy fogai minél jobb állapotban legyenek, nagyon fontos a jó szájhigiéne fenntartása: helyes fogmosási technikával és szükség szerint kiegészítő fogtisztítási eljárások folyamatos alkalmazásával. (Lsd Gyakori kérdések Szájhigiéne témakör)

A megfelelő táplálkozás és rendszeres (fél évenkénti) fogászati kontroll vizsgálatokon való részvétel szintén elengedhetetlen része fogai egészségének megőrzésében.

Milyen ételek/tápanyagok jók fogaim szempontjából?


Lényeges a fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.

Később (előtört fogazatú gyereknél vagy felnőttnél) fontos lenne:

  • a táplálékfelvétel gyakoriságát a 3 főétkezésre szorítani,
  • a cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10%-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő és rosttartalmú táplálékok arányát,
  • kerülni kell a magas koncentrációjú és erősen tapadó édességek fogyasztását, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.
  • Étkezések utáni (különösen az édességek utáni) fogmosás fontossága

Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?

Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.

Megelőzhető-e a fogszuvasodás kialakulása?

Igen.

Helyes fogmosási technikával, egyéb kiegészítő fogtisztító eljárásokkal, helyileg alkalmazott fluorid tartalmú készítményekkel, helyes táplálkozási szokásokkal és rendszeres fogászati ellenőrzővizsgálatokkal nagymértékben csökkenthető a fogszuvasodás gyakorisága.

Megelőzhető-e a fogkő kialakulása?

Mindenképpen lassítható a fogkő kialakulása illetve csökkenthető a mennyisége.

Ennek érdekében a lepedéket fogmosással naponta legalább kétszer a lehető legalaposabban távolítsuk el minden fogfelszínről. Használjunk ehhez kiegészítő eszközöket is! (fogselyem, fogköztisztító fogkefe)

Ezen kívül attól függően, hogy kinél milyen gyakran képződik a fogkő, a fogorvos megállapítja, hogy mennyi időnként van szükség ellenőrző vizsgálatokra, hogy a gondos fogápolás ellenére keletkező fogkövet eltávolíthassa.


GYEREKFOGÁSZAT


Mikor, hogyan neveljem gyerekemet a helyes szájápolásra?

Ahogyan a kicsi már érti mi is zajlik körülötte, minden iránt érdeklődik, azonnal el kell kezdeni a fogkeféhez való szoktatást. Nagyon fontos a fogak tisztán tartása már ebben a korban is, és ahogy ügyesedik a keze, úgy a fogmosási technikát is egyre finomítva lehet neki újra és újra tanítani.

A gyerek nem primer módon tanul, nem gondolja át a racionális összefüggéseket, hanem azért tanul, mert bizonyos külső élmények érzelmileg is erre motiválják.

"A jó példa nevel" elv itt is igaz, kezdetben a szülőktől látott magatartás kelti fel a kicsi figyelmét és ösztönösen utánoz.

Fontos, hogy kezdetektől következetesen mindig napirendi pont legyen a fogmosás.

A tanulásban nagyon fontos a játékosság. Eleinte inkább mesékbe ágyazva vigyük hozzá közelebb ezt a témát. Költhetünk nekik meséket, mondókákat a fogmosásról, amit ha élveznek, segít, hogy együttműködjenek a fogmosásban.

Ébresszünk kíváncsiságot. Mindent meg kell magyarázni, ami a kicsiket érdekli, de mindig egyszerűen, a saját korának megfelelően. Ha a fogmosás, mint "szokás" beépült az életébe, azt később fokozatosan lehet finomítani.

A kisgyereknek nem szabad felnőtt fogkrémmel fogat mosnia, mivel az abban levő fluorid koncentráció túl magas, nem véletlenül készül nekik külön fogkrém!

Hogyan óvjam gyerekeim fogait?

A megelőzés szempontjából a legfontosabb teendők:

jó szájhigiénére való nevelés, a helyes fogmosási technika megtanítása és folyamatos ellenőrzése(!) megfelelő táplálkozás és fontos, hogy évenként fogászati kontroll vizsgálatokra vigyük gyerekünket.

A megfelelő táplálkozás szempontjai:

  • a táplálékfelvétel gyakoriságát a 3 főétkezésre kellene szorítani (étkezések között ne nassoljunk, édességet főétkezések után fogyasszunk),
  • a cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10%-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő és rosttartalmú táplálékok arányát,
  • kerülni kell a magas koncentrációjú és erősen tapadó édességek fogyasztását, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.

Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?

Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.

Baleset következtében kiesett a kisgyerekem foga, mi ilyenkor a teendő?

A kiesett fogat lehetőség szerint azonnal óvatosan vissza kell helyezni a fog helyén maradt üregbe! Ha ez nem lehetséges akkor a szennyezett fogat langyos vízzel le kell öblíteni és a szájba helyezni a fogív és a pofa közé vagy egy pohár vízbe tenni! Nagyon fontos, hogy a fogat ne hagyjuk kiszáradni! A fog gyökerét lehetőleg ne érintsük! És MINÉL ELŐBB forduljunk fogorvoshoz.


ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK,
SPECIÁLIS TÉMÁK


Milyen problémákat okozhat a szájüregben, ha rendszeresen dohányzom?

A dohányzás a szájüregi rákok előfordulását 15-szörösre növeli. A fogak elszíneződése természetesen ehhez képest egy elhanyagolható következménye a dohányzásnak.

A szájüregen kívüli hatásokról többet lehet talán hallani - tüdőrák, gégerák, hugyhólyagrák, gyomorfekély, gyomorcarcioma, stb.

A dohányzásról való leszokáskor jelentkező nikotinhiány tüneteit csökkentik a gyógyszertárakban kapható nikotintartalmú tapaszok.

Kattog az állkapcsom. Kell ezzel külön foglalkozni?

Kell vele foglalkozni! Ezt a tünetet okozhatja a szabályostól eltérő harapási forma, nem jól beállított harapási magasság fogpótlások estében, éjszakai fogcsikorgatás, foghiány okozta harapássüllyedés stb.

Mindezek a rágóízület károsodását okozhatják, ami későbbi stádiumban fájdalommal járhat. Ez megelőzhető, de időben kell ezt is diagnosztizálni és gyógyítani.

Jó-e az altatásos fogászat?

Egészséges felnőtteknél a fogorvostól való félelem szüli az igényt arra, hogy a tudat kikapcsolásával történjen fogászati beavatkozás.

Azt gondolom, hogy minden fogorvosnak erről kialakult, egyéni véleménye van, így erre a kérdésre nem lehet objektíven válaszolni, nem lehet azt mondani, hogy ez jó-e vagy sem.

Azonban minden orvosi beavatkozásnál fontos felmérnünk a beavatkozás várható hasznát és ehhez mérten a beavatkozásban rejlő kockázatot.

Altatáskor ugyan kikapcsolható a tudat, vagy legalábbis módosítható a tudatállapot, de mégsem elhanyagolható az altatás kockázati tényezője.

A páciens félelmét minimálisra szoríthatjuk illetve teljesen eloszlathatjuk más- kockázatmentes- eszközökkel is.

Szorongásait hatékonyan lehet oldani azzal, ha odafigyelünk rá, mindent elmagyarázunk neki, igazodunk az igényeihez, és mindezt barátságos, szép környezetben, nyugodt, jó légkörben tesszük. Az érzéstelenítők használatával pedig megbízhatóan elérhető a fájdalommentesség altatás nélkül is.

Vagyis a félelem/szorongás csökkentésének vannak egyéb, jóval kockázatmentesebb lehetőségei is.