Gyakori kérdések


PANASZOK, TÜNETEK, SÜRGŐS ESETEK

Nagyon erősen fáj a fogam, mit tegyek, milyen kezelésre számíthatok?

Minél hamarabb forduljon fogorvoshoz!

Ha erős fájdalmat érez, bevehet fájdalomcsillapítót. (AZ ORVOS ELŐÍRÁSA NÉLKÜL AZONBAN SOHA NE VEGYEN BE ANTIBIOTIKUMOT!!!) Tudni kell azonban, hogy a fájdalomcsillapítók nem a kiváltó okot gyógyítják meg, hanem csak a tünetet csillapítják egy időre. Vagyis a kiváltó okot- a szuvas fogat - kezelni kell mindenképp, ha a tünetek meg is szűnnének idővel, akkor is!

Egy fertőzött, elhalt fog kezelés nélkül góc lehet, ahonnan a kórokozók a véráramba kerülve a szájüregtől távoli szerveket fertőzhetik, betegíthetik meg.

A tartós fájdalomcsillapító szedése gyomorpanaszokat okozhat.

Hogy milyen kezelésre számíthat természetesen klinikai vizsgálat nélkül nem állapítható meg és semmiképp nem általánosítható, de az erős fogfájás terápiája többnyire gyökérkezelés, illetve ha nem tartható meg a fog, akkor foghúzás.

Legutóbb erős fogfájásom volt és az orvosom antibiotikumot írt fel nekem. Akkor segített, szedhetek a most panaszt okozó fogamra is?

Nem! Önkényesen ezeket a gyógyszereket fogorvos utasítása nélkül nem szabad szedni!!! Nem szabad összetéveszteni ezeket a gyógyszereket a fájdalomcsillapítókkal! A fájdalomcsillapítókból lehet csak egyet-kettőt szedni, rendszertelenül, ahogy a fájdalom jelentkezik. Azonban az antibiotikumokat, ha így használja, azzal kifejezetten árt magának!

Csak meghatározott esetekben, szigorúan előírt dózisban és ideig szabad ezeket a gyógyszereket szedni!

Erős fogfájás után a fájdalmam megszűnt. Ilyenkor is fontos, hogy utólag felkeressem a fogorvosom?

Igen! Az erős fájdalom a legtöbb esetben a fogbélben lezajló gyulladás illetve a gyulladás továbbterjedésének jele. Ha a tünetek megszűntek, akkor sem gyógyul meg magától a fog, mindenképp ellátásra szorul! Egy fertőzött, elhalt fog kezelés nélkül góc lehet, ahonnan a kórokozók a véráramba kerülve a szájüregtől távoli szerveket fertőzhetik, betegíthetik meg.

Bedagadt az arcom! Mit tegyek?

A hirtelen bedagadt, megduzzadt arc egy szuvas, elhalt fog körüli gyulladásának jele. Mindenképp forduljon minél hamarabb fogorvoshoz! Addig is a tünetek kezelése szükséges, fájdalomcsillapítás. Érdemes figyelni van-e láza.

Érzékeny a fogam, mi lehet vele a baj?

Az érzékenységet több dolog is okozhatja.

Okozhatja például a fogszuvasodás, de lehet a fognyakról visszahúzódtt íny miatt szabadon maradt fognyak reakciója is a kiváltó ok. Okozhat a fog mellett kialakult tasakban zajló gyulladás is bizonytalan fájdalmat. Még nem gyökérkezelt, de elhalt fog is okozhatja az érzékenységet. Fontos, hogy mindenképp kerüljön ellátásra.

Kellemetlen a leheletem, mi okozhatja, mit tehetek ellene?

A kellemetlen leheletnek sok-sok oka lehet.

Az okok között szerepelhet a nem megfelelően tisztán tartott száj, a szájban lévő szuvas fogak, fogágybetegség, a száj bakteriális betegségei, fül-orr gégészeti betegségek, gyomor-bél betegségek, különböző gyógyszerek szedése, psyches betegségek, tüdő-, vese-, cukorbetegség stb.

E tünet jelentkezésekor mindenképpen forduljon fogorvoshoz, aki segít Önnek a helyes fogmosási technika elsajátításában, illetve az ellátásra szoruló fogak kezelését elvégzi.

Ezután a megtanult fogmosási, fogtisztítási technikát kitartóan, alaposan kell végezni.

Szükség lehet átmenetileg gyulladáscsökkentő szájvíz vagy speciálisan szájüregre kifejlesztett probiotikum használatára is. 

Ezzel az esetek nagy részében a tünetek megszűnnek.

Ha a tünet továbbra is fennállna, akkor további orvosi kivizsgálásra van szükség.

Letörött a fogam, mit tegyek, miért törhetett le?

Törés leggyakrabban korábban gyökérkezelt fogaknál fordul elő. Gyökérkezelés után ezért végleges megoldásként célszerű a fogakat a töréstől előre megvédeni egy amalgám töméssel való felépítéssel, csappal és koronával vagy betéttel.

Ha ez nem történt meg korábban, gyakran következik be a törés. Ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy milyen a törési vonal.

Szerencsés esetben, a törés után még lehet betéttel, vagy koronával ellátni a fogat a hiányzó részek pótlása és az újabb töréstől való védelem céljából. Egyes esetekben azonban a törés iránya olyan, hogy a fogat már nem lehet megmenteni.

Nagy erő hatására ép vagy nagy töméssel ellátott fogak is letörhetnek.

Gyakori a törés olyankor is, ha egy tömött fog mellett másodlagos szuvasodás alakul ki, ami nagy mértékű, ilyenkor a tömés alátámasztatlan, erő hatására könnyen letörik.

Ezeket is a letört darab méretétől függően lehet töméssel, betéttel vagy koronával ellátni.

Elszíneződött az egyik fogam, mi okozhatja ezt?

Egyetlen fog elszíneződése többnyire gyökérkezelt fogaknál fordul elő, vagy még nem gyökérkezelt, de korábban elhalt fogaknál.

Az emiatt erősen elszíneződött fogak fehérítésére is lehetőség van és nagyon szép eredményeket lehet vele elérni!

Elszíneződtek a fogaim, mit lehet tenni?

Az elszíneződést az erős színezéktartalmú tápanyagok fogyasztása okozza, amiből a színezékanyag a fogba diffundál és lerakódik oda.

Ilyenek a kávé, tea, minden erősen színezett üdítő, de ilyen hatású a dohányzás és egyes szájöblítők tartós használata is.

A fogfehérítési eljárások ezt a problémát jó eredménnyel javítani tudják!

A fogfehérítőkben lévő hatóanyag a fogzománcba diffundál és oxidációval elszínteleníti ezeket a színezékanyagokat. Azonban a fogfehérítés tartós sikeressége a továbbiakban fogyasztott színezéktartalmú ételek/italok mennyiségétől illetve a dohányzás mértékétől / a leszokás sikerességétől függ! (Ez utóbbiról való leszokás elsődleges indikációja természetesen nem a szép fehéren csillogó fogak- bár ez is igaz- hanem az egészség megőrzése!)

Baleset következtében kiesett a fogam, mit tegyek?

A kiesett fogat lehetőség szerint azonnal vissza kell helyezni a fog helyén maradt üregbe! Ha ez nem lehetséges akkor a szennyezett fogat langyos vízzel le kell öblíteni és a szájba helyezni a fogív és a pofa közé vagy egy pohár vízbe tenni! Nagyon fontos, hogy a fogat ne hagyjuk kiszáradni! A fog gyökerét lehetőleg ne érintsük! És MINÉL ELŐBB forduljunk fogorvoshoz.