Gyakori kérdések


MEGELŐZÉS

Mit tehetek, hogy a fogaim minél jobb állapotban legyenek?

Ahhoz, hogy fogai minél jobb állapotban legyenek, nagyon fontos a jó szájhigiéne fenntartása: helyes fogmosási technikával és szükség szerint kiegészítő fogtisztítási eljárások folyamatos alkalmazásával. (Lsd Gyakori kérdések Szájhigiéne témakör)

A megfelelő táplálkozás és rendszeres (fél évenkénti) fogászati kontroll vizsgálatokon való részvétel szintén elengedhetetlen része fogai egészségének megőrzésében.

Milyen ételek/tápanyagok jók fogaim szempontjából?

Lényeges a fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.

Később (előtört fogazatú gyereknél vagy felnőttnél) fontos lenne:

  • a táplálékfelvétel gyakoriságát a 3 főétkezésre szorítani,
  • a cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10%-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő és rosttartalmú táplálékok arányát,
  • kerülni kell a magas koncentrációjú és erősen tapadó édességek fogyasztását, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.
  • Étkezések utáni (különösen az édességek utáni) fogmosás fontossága

Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?

Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.

Megelőzhető-e a fogszuvasodás kialakulása?

Igen.

Helyes fogmosási technikával, egyéb kiegészítő fogtisztító eljárásokkal, helyileg alkalmazott fluorid tartalmú készítményekkel, helyes táplálkozási szokásokkal és rendszeres fogászati ellenőrzővizsgálatokkal nagymértékben csökkenthető a fogszuvasodás gyakorisága.

Megelőzhető-e a fogkő kialakulása?

Mindenképpen lassítható a fogkő kialakulása illetve csökkenthető a mennyisége.

Ennek érdekében a lepedéket fogmosással naponta legalább kétszer a lehető legalaposabban távolítsuk el minden fogfelszínről. Használjunk ehhez kiegészítő eszközöket is! (fogselyem, fogköztisztító fogkefe)

Ezen kívül attól függően, hogy kinél milyen gyakran képződik a fogkő, a fogorvos megállapítja, hogy mennyi időnként van szükség ellenőrző vizsgálatokra, hogy a gondos fogápolás ellenére keletkező fogkövet eltávolíthassa.