Gyakori kérdések


FOGPÓTLÁS

Miért kell pótoltatni, ha hiányzik egy/több fogam?

Mindenkinél elsődleges szempont az esztétika, a jó megjelenés. Ez nélkülözhetetlen az élet minden területén.

De más oka is van, amiért pótoltatni kell a hiányzó fogakat!

Már egyetlen hiányzó fog esetén is csökken a rágóképesség.

Ha ez olyan mértéket ér el, hogy a táplálékot nem eléggé vagy egyáltalán nem tudja felaprítani fogaival, gyomor és emésztőszervi betegségek alakulhatnak ki.

A foghiány miatt a teljes fogazat egysége megbomlik, nem egyenletesen oszlik el a fogakat érő erőhatás, emiatt a többi fog túlterhelődik.

A foghiány melletti fogak a hiány felé dőlnek, a szemközti fog kiemelkedik. Ez szintén a fogak túlterheléséhez vezet, kedvezőtlen irányú erők érik őket, ami terheli a fogágy szöveteit.

Ez hosszútávon fogágybetegségek kialakulását okozza. Kedvezőtlen harapási forma alakul ki, ami idővel károsítja a rágóízületet is.

Foghiányom van, mik az alternatívák?

Ez egy túlságosan összetett kérdés ahhoz, hogy írásban, a konkrét eset ismerete nélkül meg lehessen válaszolni, azonban egy pár alapelvet azért el lehet mondani, ami rávilágít a fogpótlások sokféleségére és e témában elért fejlődésre.

Egyetlen fog hiánya esetén régen az egyetlen alternatíva talán a foghiány melletti fogak lecsiszolása és híd készítése volt.

Ma ezen kívül léteznek egészen új technikák is. Az egyik ilyen lehetőség a fogbeültetés.

Ezen kívül készíthetünk olyan hidat, amelyeknél a foghiány melletti fogakat nem csiszoljuk le körbe, hanem annak külső, látható felszíne megmarad és ez biztosítja a saját fog természetes szépségét és a fogon támaszkodva, abban csak egy kisebb résszel rögzül. Tömött fogak esetén ilyenkor kevesebb fogszövetet kell feláldozni hozzá.

Minél nagyobb a foghiány, annál több fog bevonásával történik a pótlás elkészítése.

Ha már nincsen elegendő megmaradt fog, vagy a fogak elhelyezkedése kedvezőtlen, újra szóba kerül a fogbeültetés lehetősége vagy kivehető fogsort készítünk. A fogsoroknak is több fajtája van, az elhorgonyzás ma már nem feltétlenül látható, esztétikailag kedvező megoldás is létezik!

Mi változik az életemben, ha kivehető fogsort kapok?

A kivehető fogsoroknak a rögzített (korona, híd) pótlásokhoz képest nagyobb kiterjedése okozza, hogy megszokása időbe kerül, még akkor is, ha nem az első fogsorról van szó, mivel minden egyes fogsor más.

Az új fogsorral újra meg kell tanulni rágni, beszélni. Ez kedvezőtlen esetben 1-2 hónapot is igénybe vehet.

Az első protézisviselőnek kezdetben nagyobb a nyáltermelése, első viselés során az új fogsor feltörheti, ami fájdalmat okoz. Fontos ilyenkor fogorvoshoz fordulni, mert ezen lehet segíteni!

A kezdeti időkben jó szolgálatot tehetnek a protézisragasztók a megszokási idő lerövidítése érdekében.

Nagyon fontos a fogsorok helyes és rendszeres tisztítása, amit a fogsor elkészítésekor megtanítunk Önnek! Ennek elhanyagolása esetén gyakoriak a száj gombás fertőzései.

Ma már nem kell éjszaka a fogsort beáztatni, mint régen, éjszaka is nyugodtan hordható.

Esztétikailag fontos előrelépés, hogy a maradék fogak és a fogsor egymáshoz való rögzítése megoldható a külső szemlélő számára láthatatlan, esztétikus eszközökkel, vagyis ma már nem akadályozza a természetes széles mosolyt a fogsorviselés!

Milyen anyagból van a korona/híd, ami a szájamba kerül?

A legtöbb ma Magyarországon készült kerámia leplezésű korona nikkel-króm ötvözet, ami tartalmaz még más elemeket is. Az egyre gyakoribb nikkelallergia miatt forgalomba hoztak nikkelmentes ötvözeteket is.

Jóval pontosabban önthető ötvözetek az aranyötvözetek, amik szintén leplezhetőek kerámiával, vagyis színük, formájuk, fénytörési tulajdonságaik a saját fogak esztétikájához hasonlóak. Ezekre sajnos kisebb az igény nálunk, pedig a minőségi különbség miatt ennek nagy előnye van.

Ezen kívül léteznek olyan koronák, amelyek nem tartalmaznak egyáltalán fémvázat. Ezen anyagok tárháza folyamatosan bővül és a kiváló esztétikum elérését szolgálják. Ilyen anyagok például: speciális keménységű, szilárdságú és rugalmasságú kerámiák, hibrid anyagok, cirkónium vázra égetett kerámia pótlások.

Mit jelent az, hogy esztétikus fogászat?

Az esztétikus fogászat olyan eljárások gyűjtőfogalma, amelyek a kiváló esztétikát, a lehető legtermészetesebb mosoly elérését célozzák.

Ide tartoznak a ma használt legkorszerűbb fogszínű kompozíciós tömőanyagok, fémmentes rögzített pótlások, kerámiahéjak, ezen kívül a fogfehérítési eljárások is.

Mit jelent az, hogy fémmentes korona? Mi ennek az előnye?

A fémes anyagok jellegzetes szürkés, ezüstös, sárgás esetleg néhol áttűnő színét lehet azzal kiküszöbölni, ha a korona nem tartalmaz egyáltalán fémet. Ezek segítségével elérhető a tökéletes esztétikum!

Ezeknek az anyagoknak igen széles és bő tárháza van, költségben azonban a hagyományos fémkerámia koronák fölé emelkednek.

Ezen anyagok sora egyre bővül és mind a kiemelkedően jó esztétikát célozza.

Mit jelent a fogbeültetés? Mik ennek az előnyei?

A fogbeültetés a foghiány pótlásának olyan alternatív megoldása, amikor a csontba szájsebész által behelyezett implantátumra a megfelelő gyógyulási idő letelte után készül a fogpótlás.

Előnye:

  • segítségével egyes foghiányok pótlása megoldható ép foganyag feláldozása nélkül
  • olyan esetekben amikor egyébként csak kivehető fogsorral tudnánk a hiányt pótolni, lehetőséget ad rögzített (híd) pótlás elkészítésére.