Gyakori kérdések


FOGFEHÉRÍTÉS, ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT

Nem merek mosolyogni, mert elszíneződtek a fogaim.
Visszaállítható még fogaim eredeti szép színe?

Igen! A ma használt fogfehérítési eljárásokkal már nagyon szép eredmények érhetők el!

Az elszíneződést az erős színezéktartalmú tápanyagok fogyasztása okozza, amiből a színezékanyag a fogba diffundál és lerakódik oda.

Ilyenek a kávé, tea, minden erősen színezett üdítő, de ilyen hatású a dohányzás és egyes szájöblítők tartós használata is.

A fogfehérítők hatóanyaga a fogzománcba diffundál és oxidációval elszínteleníti ezeket a színezékanyagokat. Azonban a fogfehérítés tartós sikeressége a továbbiakban fogyasztott színezéktartalmú ételek/italok mennyiségétől illetve a dohányzás mértékétől / a leszokás sikerességétől függ! (Ez utóbbiról való leszokás elsődleges indikációja természetesen nem a szép fehéren csillogó fogak – bár ez is igaz – hanem az egészség megőrzése!)

A fogfehérítési eljárások tehát ezt a problémát jó eredménnyel javítani tudják!

Nem károsítja a fogaimat a fogfehérítés?

Nem.

A fogfehérítők a fogak lassú és csekély zománcon keresztüli anyagcseréjét használják ki, melynek során a fogfehérítő anyag (karbamid-peroxid) a fog szöveteibe diffundál és az ott található színezékeket oxidációval színteleníti, melyek az ételekkel, italokkal (tea, kávé, cola), dohányzással kerülnek a fogszövetekbe.

Fogakra kifejtett káros hatása mindmáig nem ismert.

Azonban nagyon fontos (mint minden más fogászati anyagnál) a kezelési utasítások pontos betartása! Vagyis hiúságból vagy más okból nem szabad a kezelést túlzásba vinni.

A kezelést évekkel később kockázatmentesen lehet megismételni, amikorra a pigmentek újra lerakódtak a fogban.

Az egyik fogam jobban elszíneződött, mint a többi? Ezen is lehet segíteni?

Gyakran előfordul, hogy a gyökérkezelt fogak elszíneződnek. Ilyenkor egy-egy fogat külön is lehet fehéríteni szép eredménnyel.

Nem károsítja a fogamat, ha fogékszert tetetek fel?
Le lehet később a fog sérülése nélkül szedni?

A ragasztás során a fog nem károsodik, a fog szövetéből a ragasztás előtt nem kell anyagot elvenni.

A fogékszereket olyan speciális rögzítőeljárással tesszük a saját fogak felszínére, melyek alkalmasak arra, hogy a fog károsítása nélkül eltávolíthatóak legyenek bármikor.

Miben különbözik egy fémmentes korona egy fémkerámia koronától?

Esztétikailag kedvezőbb hatás érhető el, amikor a foghoz hasonló kerámia leplezés nem egy fém vázra kerül rá, hanem teljes egészében kerámia vagy ezzel rokon anyagokból készül. Egyes páciensek számára fémallergia miatt fontos lehet egyes fémek alkalmazásának elkerülése szájban. Erre is remek alternatíva lehet a fémmentes fogpótlás.

Lehet-e egy fogsor esztétikus?

Fogsorok esetén is van rá lehetőség, hogy az átlagoshoz képest szebb vagy kényelmesebb lehessen. (Például ha a fogsor a maradék fogakra nem látható módon, hanem rejtetten kapaszkodik.)

Kényelmesebb megoldás lehet, ha a fogsor anyaga egy rugalmasabb, speciális Valplast anyagból készül, itt a kapaszkodás módja, szintén észrevétlenebb.