Gyakori kérdések


GYEREKFOGÁSZAT

Mikor, hogyan neveljem gyerekemet a helyes szájápolásra?

Ahogyan a kicsi már érti mi is zajlik körülötte, minden iránt érdeklődik, azonnal el kell kezdeni a fogkeféhez való szoktatást. Nagyon fontos a fogak tisztán tartása már ebben a korban is, és ahogy ügyesedik a keze, úgy a fogmosási technikát is egyre finomítva lehet neki újra és újra tanítani.

A gyerek nem primer módon tanul, nem gondolja át a racionális összefüggéseket, hanem azért tanul, mert bizonyos külső élmények érzelmileg is erre motiválják.

"A jó példa nevel" elv itt is igaz, kezdetben a szülőktől látott magatartás kelti fel a kicsi figyelmét és ösztönösen utánoz.

Fontos, hogy kezdetektől következetesen mindig napirendi pont legyen a fogmosás.

A tanulásban nagyon fontos a játékosság. Eleinte inkább mesékbe ágyazva vigyük hozzá közelebb ezt a témát. Költhetünk nekik meséket, mondókákat a fogmosásról, amit ha élveznek, segít, hogy együttműködjenek a fogmosásban.

 Ébresszünk kíváncsiságot. Mindent meg kell magyarázni, ami a kicsiket érdekli, de mindig egyszerűen, a saját korának megfelelően. Ha a fogmosás, mint "szokás" beépült az életébe, azt később fokozatosan lehet finomítani.

A kisgyereknek nem szabad felnőtt fogkrémmel fogat mosnia, mivel az abban levő fluorid koncentráció túl magas, nem véletlenül készül nekik külön fogkrém!

Hogyan óvjam gyerekeim fogait?

A megelőzés szempontjából a legfontosabb teendők:

jó szájhigiénére való nevelés, a helyes fogmosási technika megtanítása és folyamatos ellenőrzése(!) megfelelő táplálkozás és fontos, hogy évenként fogászati kontroll vizsgálatokra vigyük gyerekünket.

A megfelelő táplálkozás szempontjai:

  • a táplálékfelvétel gyakoriságát a 3 főétkezésre kellene szorítani (étkezések között ne nassoljunk, édességet főétkezések után fogyasszunk),
  • a cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10%-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő és rosttartalmú táplálékok arányát,
  • kerülni kell a magas koncentrációjú és erősen tapadó édességek fogyasztását, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.

Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?

Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.

Baleset következtében kiesett a kisgyerekem foga, mi ilyenkor a teendő?

A kiesett fogat lehetőség szerint azonnal óvatosan vissza kell helyezni a fog helyén maradt üregbe! Ha ez nem lehetséges akkor a szennyezett fogat langyos vízzel le kell öblíteni és a szájba helyezni a fogív és a pofa közé vagy egy pohár vízbe tenni! Nagyon fontos, hogy a fogat ne hagyjuk kiszáradni! A fog gyökerét lehetőleg ne érintsük! És MINÉL ELŐBB forduljunk fogorvoshoz.